Het Instituut voor de Loslopende Mens is een podium voor mensen die zijn losgeraakt van hun traditionele achtergrond en steeds meer op zichzelf terug geworpen worden. Door gebrek aan familiebanden, verenigingen, politieke partijen, religie en een groeiend individualisme loopt de mens los. Op zoek naar nieuwe richting in het leven vraagt de moderne mens zich af: Wie ben ik? Waar ben ik? en Waar wil ik naar toe?

Het Instituut biedt hiermee een ruimte om 'te zijn', 'te denken' en 'te twijfelen'. Een plek om jezelf te ontwikkelen, visie te ontwikkelen, vragen te stellen en je bezig te houden met zingeving, betekenis en houvast.
 
 
 
 


Het 'Overzichtelijk gesprek' zal dit jaar op verschillende projecten ingezet worden.

-Havelberg Dld.

-Kunstenlandschap Lonneker

 

Discorette

De Discorette is een samenwerking tussen de Loslopende Mens en Oscar draait Plaatjes.

In uiterlijke zin lijkt de Discorette op de laatste installaties van de Loslopende Mens maar ook inhoudelijk: In verbondenheid wordt het publiek een dansje aangeboden door dansaanjager Oscar Prinsen.

Geen draadloze koptelefoons zoals gebruikelijk bij stille disco's maar old skool bedrade koptelefoons zorgen er voor dat iedereen de zelfde muziek hoort.

De Discorette draait op festivals, exposities, bruiloften en andere feestelijk bijeenkomsten.

 

 

 

'Platform to Unity'

Collectie:
Johannes Teiser

Arnsberg, Dld

'Stairway to Unity'

Hazart / galerie van de Ploegh


'Uberraschendes Gesprach'

Ampelhaus
King Size


2013


 

Zingever' / 'Der Sinngeber'

2012 Watch the movie by clicking on the picture!

foto: Gabriele Beismann

Artist in Recidency Artweek Aabenraa 2012 Denemarken.

 

foto:Jan Philip Scheibe

 

 

 

 

'Overzichtelijk Gesprek' 2013

'De Zinontvanger'

'Der Sinnentfänger'

Oranienbaum Dld. mei 2012

Uit geleend aan Kleihues Beton Bauteile (Dessora park)

 

'Der Sinngeber'

Deze is per heden tentoongesteld in het Ampelhaus in Oranienbaum Duitsland.

2012

 

Ampelhaus

Der Sinngeber

De Sinngeber is een multifunctionele installatie uit de serie 'Prothesen voor de Loslopende Mens'. De Loslopende Mens is op zoek naar houvast in het leven. Daarbij maakt hij graag gebruik van ‘hulpstukken’ die hem faciliteren bij het krijgen van nieuwe inzichten. Door bijvoorbeeld fysiek een andere positie in te nemen dan gebruikelijk, wordt het mogelijk om een andere relatie aan te gaan met je omgeving. De Sinngeber is zowel functioneel voor de gebruiker als voor de beschouwer. Voor beide heeft de installatie echter een andere betekenis.

De gebruiker zal zich in zijn nieuwe positie letterlijk verheven voelen boven het ‘alledaagse’ om hem heen. Hij kan zaken met meer afstand bekijken en met gespreide armen neemt hij ook automatisch een meer open en kwetsbaarder houding aan richting zijn omgeving. Tegelijk is het ook niet mogelijk om je in de Sinngeber te verbergen achter je vertrouwde identiteit. Als je daar staat hoef je niets meer te doen dan gewoon 'zijn'. Eenmaal beneden zal hij zich opnieuw afvragen wat zijn plek in het leven is en welke betekenis hij daaraan geeft.

Voor de beschouwer zal deze 'verschijning' niet onopgemerkt blijven. Wie is die persoon die zich daar boven de werkelijkheid plaatst? En waarom staat hij daar? De beschouwer zal zeker nieuwsgierig raken en ook even willen ‘opstijgen’ naar die verheven plek waar je je even kunt onttrekken van het aardse en de drukte. In zijn hectische bestaan krijgt hij de gelegenheid even stil te staan bij waar hij mee bezig is.

'Der Sinnsucher'

2012

Winnaar van vakjury prijs

'Kunst Trifft Kohl',

Kinderhaus Munster, Dld

 

 

   

 

Kunst trifft kohl

2011

19 juni

'Stairway to Unity'

Kunst trifft Kohl, Munster/Enschede 2011

 

'Face to Face'

2011

Face2Face Hulsbeek

 

 

 

Berliner Kunstverein, Munster 2011

 
 

'Vervoering'

Artist in recidency 2010

Kennemerduin Campings (Bakkum)

'Aan de waterkant'

Artist in recidency 2009

Kunstfort Vijhuizen

 

'In heaven'

Artist in recidency 2009

Kunstfort Vijhuizen

 

Loslopendemens in San Diego 
 


De mens heeft steeds meer regie over z'n eigen leven. Dit is een grote
verworvenheid maar tevens wordt de mens hiermee voor z'n grootste
uitdaging gesteld. Om niet loslopend te blijven (of losgeslagen te
raken) moeten we nieuwe referentiekaders scheppen om ons aan
vast te houden. Vragen daarbij zijn: Wat wil ik met m'n leven? Wat is
belangrijk? Wat heeft betekenis voor mij? Wat bezielt me? En waar ligt
mijn passie?

Het Instituut bestaat inmiddels 10 jaar en is actueler dan ooit tevoren.
De maatschappij is versnipperd en de mens vraagt zich af hoe het
verder moet. We zijn nog steeds druk met onszelf bezig maar zoeken
tegelijkertijd naar nieuwe verbindingen en houvasten.

Sinds de oprichting bevindt het Instituut zich in zijn 4de fase:
-Spirituele Fitness Apparaten 2000-2002
-Therapeuterette 2003-2008
-Speelruimte voor contact & reflectie 2008-2009
-Prothesen tussen mens & natuur 2010

IIn de huidige fase draait het om de verbinding met de basis van het
bestaan, de natuur. Het confronteert je met het zijn. Wie ben je?,
Waar ben je? en Waar wil je naartoe? Wat is jouw rol in de wereld
en hoe kun je daar het beste vorm aan geven? We worden door de
snelheid waarin we leven en de manifistatiemaatschappij steeds meer
van ons diepste zelf afgesneden. In die zin leven we in een uiterlijke
wereld waarin we positie moeten kiezen tussen alle ontwikkelingen en
bijbehorende condities.
Het Instituut voor de Loslopende Mens biedt de mogelijkheid om
daar even aan te ontsnappen en terug te gaan naar de kern. Als je
je hieraan over durft te geven krijg je een spiegel voorgehouden en
wordt je geconfronteerd met waar je echt aan verbonden bent. Vanuit
deze basis hoopt het Instituut een nieuw vertrekpunt te vinden naar
hoe we verder moeten. Te beginnen om meer bewust te worden van
ons doen en laten door stil te staan bij het hier en nu i.p.v. in de
toekomst te plannen en je mee te laten voeren door de waan van alle
dag.

 

 

 Naast één op één gesprekken, om het publiek de kans te geven over bovengenoemde facetten van gedachte te wisselen, onderzoekt het Instituut of het misschien niet allemaal anders moet. Doordat veel niet meer vaststaat en aan waarheden wordt getwijfeld is er volgens het Instituut ruimte in de 'bewustzijnseconomie' voor nieuwe ideëen en mogelijkheden.Het Instituut is in 2000 opgericht op initiatief van kunstenaar en concept/projectmanager Oscar Prinsen. Tot 2006 is hij bijgestaan door Mila van Geesink. Zij schreef de teksten en diende tevens als klankboard en mental coach. Vanaf 2006 is zij nog slechts zijdelinks betrokken bij het Instituut door het krijgen van haar kind en haar nieuwe bedrijf.

De kunstenaar Oscar Prinsen kreeg zondag 12 november in Moers (Duitsland) de Moerser Kunstpreis 2000 uitgereikt. Prinsen, met zijn Instituut voor de Loslopende Mens, won de prijs, ter waarde van 10.000 Mark, omdat zijn werk volgens de jury, mede door het multimediale
karakter, de huidige tijdgeest het beste weerspiegelde.
• Andere loslopenden die tijdelijk of aan meerdere projecten meewerken of gewerkt hebben: Bethany de Forest, Dree van Delft, Heleen van der Meer, Andor Driessen, Jacqueline Dersjant, Rob Groot Zevert, Britt Hendriks, Kroko Schilte, Josepha de Jong, DJ Suna, Tanna Luiten, Joyce de Groot, Peter van der Ham, Christa van Kolfschoten.

Therapeuten: Martijn Bijwaard, Melle Smets, Babette Treumann, Els Slothouwer, René van Delft, Arnold Ziegelaar, joke wf , Jolan aan de Stegge, Suzanne van Schaik, Kommerien Broderick, Sacha van Riel, Gijsje Kooter, Padu Boerstra, Mitchel Brunings. Elmer van Engelen, Freek Zwanenburg, Hedwich Hoogcarspel, Joanna Veluwenkamp, Karina Engelbert, Mark Bos, Merel Waagmeester, Kim de Bruijn, Annemare van Bodegom, Femke van Horen, Heleen Blom, Mijke de Waardt, Trudi Maan, Petra Rijzen, Rik Jansen, Susanne de Wit.
Infobalie assistenten: Hester Wolters, Babet Ringeling, Marijke Gutker, Judit Grotenhuis.

Ontwerp: Studio Jan Koek

Webhosting: Zark
Met de moderne mens ging het in materiële zin goed. Aan het eind van de vorige eeuw, het vorige millennium, was echter al duidelijk te zien dat die moderne mens los was geraakt van moraal, geloof en ethiek. Hij was op zoek naar nieuwe zingeving. Nu we de 21ste eeuw zijn binnengestapt lijkt die ontwikkeling zich te versterken. Dat is niet verwonderlijk aangezien nu ook de millenniumwisseling als referentiepunt is weggevallen. De mens loopt los en vraagt zich af 'Waar ben ik?' 'Waar ga ik naar toe' en 'Waar vind ik houvast?'. In zijn zoektocht naar antwoorden gebruikt de Loslopende Mens de techniek, zijn eigen verworvenheid, als 'vervoermiddel' op de weg naar de waarheid.

Het idee van de 'Loslopende Mens' is ontstaan na de einde-eeuw-multimedia-voorstelling Angel & the Monk featuring ceedjee P van Oscar Prinsen. De voorstelling benadrukte met name de botsing tussen het geestelijke en het materialistische denken van het fin de siècle. Uit de voorstelling kwam een duidelijk beeld naar voren van een Loslopende Mens; op zoek naar nieuwe waarden, nieuwe rituelen, nieuwe vormen van spiritualiteit. Paradoxaal genoeg blijkt bij die Loslopende Mens de botsing tussen het geestelijke en materialistische denken gepaard te gaan met de versmelting van spiritualiteit en techniek.